Janickův absolutně neprofesionální a neudržovaný blog

Třicet Julínků českých

4. 2. 2009 14:05
Rubrika: nazory | Štítky: julínek , peníze , zdravotnictví

"A kolik teda budu platit, paní doktorko?"

"No bud´ nám to tady podepíšete a nebudete platit nic, nebo nám dáte 30,-Kč." 

 

    Tento rozhovor je v poslední době často slyšet zpoza dveří ordinace. Proto jsem se rozhodl zneužít svůj blog a o tomto problému, tedy o problému regulačních poplatků ve zdravotnictví, napsat. 

    Tak teda píšu. Poplatky ve zdravotnictví, jak asi všichni víte, zavedl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). A to za u´čelem oddlužení zdravotnictví a zvýšení komfortu a kvality lékařské péče a v neposlední řadě  za učelem  zlepšení ohodnocení práce lékařů, sester a jiných osob, které ve zdravotnictví pracují. A taky to měl být dobrý bič na ty, kteří neplacenou lékařskou péči zneužívali a chodili do ordinace třeba pětkrát do měsíce jen si tak popovídat o problémem s dětmi, s dětmi jejich dětí, přátel jejich dětí, přátel dětí jejich dětí (Kdo pochopil, čí problémy to vlastně byly, tak je dobrej.). 

    Takže si to zhrn´mě. Co se povedlo a co ne? Zda se za ten, tuším, rok, povedlo oddlužit zdravotnictví, nemám ani zdání. Na to ty poplatky fungují moc krátkou dobu. Jestli se zvedl komfort a kvalita péčé, to taky nevím. Ale jedno vím jistě. Do ordinací chodí už jen ti, kteří péči potřebují. Ne ti, kteří se doma nudí a potřebují s někým probrat svoje problémy. Lékaři tak mají mnohem více času na vážné případy a nezaobírají se prkotinami. 

    Jednoduše řečeno, já s regulačními poplatky souhlasím. Nevím přesně jak to ted´ je a kdo je od poplatků osvobozen. Já sám bych navrhoval, aby byly osvobozeny děti do deseti let věku, těhotné ženy, rodičky a dárci krve a orgánů. Možná by se tam dali zařadit i jiné skupiny, ale momentálně mě žádná nenapadá.

    Co se ale děje v poslední době. Jak všichni jistě víte, ČSSD má svými lidmi obsazeny myslím všechny posty hejtmanů v naší zemi. No a těm se poplatky nelíbí. To je přece jasný, protože to vymyslel Julínek a to není jejich oranžovej bratr. Julínek je totiž modrej bandita, kterej vymejšlí blbosti aby, promin´te mi ti slovo, nahrabal penízky na svůj u´čet. Jedoduše, ČSSD se rozhodla, že poplatky zruší. Ale kdyby hejtmani všem krajským nemocnicím poručili nevybírat poplatky, tak by náhle jednali protizákoně, protože stále platí zákon o regulačních poplatcích ve zdravotnícví. Hejtmani se teda šibalsky rozhodli, že nebudou platit poplatky lidi, ale kraje.

    A co to teda nakonec znamená. Přijdete do ordinace a tam vám nabínou dvě možnosti. Bud´ dáte tři pětky na ruku doktorce, nebo sepíšete s krajem darovací smlouvu na třicet korun a ten pak zaplatí poplatek za vás. Někomu se to sice líbí, ale když to rozebereme, tak zjistíme, že je to jen populistické gesto ČSSD. Jde totiž o to, že když necháme zaplatit poplatek kraj, tak vlastně kraj neplatí jen třicet korun lékaři, ale ještě navíc musí zaplatit u´ředníky, kteří to vyřizují, a veškerou agendu okolo toho. A kdo ty peníze všechny zaplatí. Nakonec to všechno zase zaplatí chudák dan´ovej poplatník. 

      Takže shrnutí. Podle mého názoru jsou regulační poplatky dobrý způsob, jak dostat české zdravotnictví z té žumpy, ve které je ted´. Krok, který provedly hejtmani za ČSSD je podle mého sprostý populismus a tito lidé si nezaslouží nic jiného, než odvolání a žalobu za trestný čin zpronevěry.

    Proto všechny vyzívám, plat´te regulační poplatky sami a nenechejte je za sebe platit kraj. Stejně to nakonec zaplatíte ze svých daní.

Konec zvonec. 

 

Zobrazeno 1769×

Komentáře

DiváBára

Zeptám se na to přímo v nemocnici...=) Nebo lidí zasvěcených...=)

Pavel Husák (yetti)

Dá se říci, že souhlaasíím s Tebou, Janicku :-)

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio